Laktoza jednowodna, inaczej cukier mleczy to organiczny związek chemiczny, zbudowany z dwóch cukrów prostych - glukozy i galaktozy. Laktoza jest przyswajana przez organizm po rozłożeniu jej do cukrów prostych.
Większość ssaków wytwarza laktozę w gruczołach mlecznych. Mleko krowie, kozie i owcze zawiera ok. 4,5% tego cukru, natomiast w mleku kobiet karmiących piersią jest jej od 5,5 do 7,5%.
Występowanie laktozy
Naturalnie laktoza występuje w mleku ssaków oraz w takich produktach jak serwatka, maślanka, ser, masło, budyń i lody. Jest dodawana również do pieczywa, czekolady, sosów oraz ciast. Laktoza jest najlepiej tolerowana przez nasz organizm, gdy występuje w produktach, które poddano fermentacji, czyli np. w jogurtach lub niektórych serach.
Oprócz tego laktozę znajdziemy płatkach śniadaniowych, pizzy, zupach instant, pastach mięsnych, dressingach, margarynie i w wszelkiego rodzaju słodyczach.
Zastosowanie laktozy
Laktozę jednowodną stosuje się głównie w przemyśle farmaceutycznym, gdzie pełni funkcję wypełniacza, a także w przemyśle spożywczym i w pirotechnice. Jej kolejnym zastosowaniem jest pomoc w sporządzaniu rozcierek (wykorzystywanych w recepturze aptecznej), aby uzyskać określone stężenie substancji lub by zabezpieczyć środki przed wilgocią.