Mimo postępu medycyny i technologii wszystkie właściwości tauryny nie do końca są znane. Jednak przeprowadzone badania naukowców wykazały, że stężenie tauryny u diabetyków jest znacznie niższe niż u osób zdrowych. Zatem czy przyjmowanie tauryny może pomóc w leczeniu cukrzycy?
Wykazano, że istnieje zależność pomiędzy występowaniem tauryny, a otyłością i cukrzycą.
Badania przeprowadzone przez naukowców na ludziach wykazały, że przyjmowanie min 1,5 g dziennie tauryny zmniejsza zaburzenia wywołane wpływem cukrzycy na układ krążenia, powodując zwiększenie przepływu poziomu krwi. Natomiast badania przeprowadzone na zwierzętach również dały do myślenia. Mianowice, u niektórych z badanych zwierząt zahamowały rozwój cukrzycy typu II. Tauryna pomaga kontrolować cukrzycę poprzez zmniejszenie stężenia glukozy we krwi, a także przywraca wrażliwość na insulinę. Udowodniono, że tauryna w wielu przypadkach pomogła zahamować rozwój choroby lub pomóc w złagodzeniu jej objawów.
U cukrzyków przyjmujących 1,5 g tauryny dziennie po okołu 14 dniach może wystąpić cofnięcie niektórych przypadłości związanych z chorobą, takich jak sztywność tętnic, czy utrata zdolności układu naczyniowego do odpowiedzi na zmiany w przepływie krwi lub ciśnieniu. Dodatkowo tauryna chroni serce oraz przeciwdziała uszkodzeniom mięśnia sercowego. Badania na szczurach wykazały, że tauryna obniża poziom glukozy we krwi poprzez zużycie tego cukru przez tkanki obwodowe.
W medycynie możliwe będzie wykorzystanie właściwości tauryny - antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, a także przeciwnowotworowego działania jego pochodnych. Jednak aby świadomie wykorzystać taurynę w leczeniu wielu schorzeń należy jeszcze lepiej poznać jej działanie.