Tauryna stanowi 0,1% masy naszego ciała. Wytwarzana jest w organizmie z metioniny i cysteiny w wątrobie, mózgu, jelitach, sercu, mięśniach szkieletowych oraz siatkówce. Niewielka ilość tauryny, znajdująca się w ciele człowieka ma niebagatelny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Jakie funkcje pełni tauryna?
Tauryna jest neuroprzekaźnikiem w układzie nerwowym. Wpływa na działanie mózgu ułatwiając zapamiętywane, koncentrację oraz procesy poznawcze. Działa także na ośrodkowy układ nerwowy, umożliwiając jego regenerację. Jej obecność w siatkówce oka przeciwdziała zaćmie.
Tauryna ułatwia prawidłowy metabolizm. Wytwarzana w wątrobie wraz z kwasem żółciowym zwiększa rozpuszczalność i rozkład tłuszczów. Dzięki rozbitym cząsteczkom proces trawienny w układzie pokarmowym zachodzi znacznie szybciej. Kolejnym atutem tauryny jest to, że przyspiesza detoksykację i wzmacnia siłę mięśnia sercowego.
Tauryna chroni wątrobę przed zwłóknieniem. Wątroba ulega zniszczeniu głównie poprzez spożywanie zbyt dużej ilości alkoholu. Narząd jej niszczony poprzez postępujące zwłóknienie, a następnie marskość wątroby. Tauryna hamując działanie komórek gwieździstych odpowiedzialnych za niszczenie wątroby, przez co zapobiega jej zwłóknieniu.
Tauryna wpływa na poziom wapnia w komórkach. Reguluje równowagę wodno-elektrolitową, odpowiada za osmoregulację, a także spełnia rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Tauryna chroni i stabilizuje pracę membran komórkowych oraz reguluje transport substancji odżywczych.
Gdzie występuje tauryna?
Tauryna naturalnie występuje w ostrygach, mięsie, rybach, serwatce i roślinach strączkowych takich, jak groch i soczewica.
Tauryna ma ważny wpływ na nasz organizm, dlatego warto zadbać o zbilansowaną dietę i dostarczać ją wraz z pożywieniem. W wypadku sportowców i osób intensywnie uprawiających sport w celu zapewniania zwiększonego zapotrzebowania na taurynę zaleca się jej suplementacje.